KALSEDON / CHALCEDON

Kalsedon Taşı

Mumsu parlaklığa sahip ve genellikle mavi-beyaz renklerde bulunan kalsedon taşı ayrıca sarımsı-kahverengi, bej, gri, sarı, yeşil ve kahverengi renklerinde de olabilir. Aslında kuvarsın bir alt türüdür.

Kalsedon Taşının Günümüzde Bilinen Etkileri

Duygusal dengeyi, canlığı, dayanıklılığı, kan dolaşımını , enerjiyi düzenler, büyüme hızını, yaşam doluluğu, şevketi, neşeyi ve arkadaşlık duygusunu artırır.
·         Herhangi bir renk; kabuslar, isteri, depresyon’a karşı yastık altında kullanılır.
·         Kırmızı Kalsedon; zihin koruyucu, aydınlanma.
·         Mavi Kalsedon; Kişilerin arasındaki kardeşlik bağlarını güçlendirir. Yardımseverlik, iyi dilek, cömertlik,ileri görüşlülük sağlar.
·         Sarı Kalsedon; Törensel kullanımlar, Zihinsel kararlılığı artırır, rasyonel ayrımlar yapabilme gücüne destek olur.
·         İyimserlik ve iyi dilekleri sembolize eder.
·         Cömertliği, hassaslığı, anlayışı arttırır.
·         Koruyucu özellikleri dolayısıyla nazara karşı kullanılabilecek bir taştır. Negatif enerjiye engeldir.
·         Düşünce yeteneğini kuvvetlendirir, iyi konuşmayı sağlar.
·         Değişikliklere adaptasyonu kolaylaştırır.
·         Zihinsel, duygusal ve ruhsal dengeleyicidir.
·         Zihnin sağlamlığını arttırarak, bunamayı tedavi eder.
·         Hukukçu taşı Chalcedon; Rivayete göre Romalı avukatlar Kalsedon kolye takarlar ve bu kolye sayesinde davaları kazanırlarmış.

Anadolu’da Hititlilerden bu yana (belki de daha öncelerinden) kullanılan Kalsedon taşının uluslararası adı Romalılar dönemindeki ihracat faaliyetleri sırasında ilk kez kullanılmıştır.
Romanlılar döneminde İstanbul’un bugünkü Kadıköy limanından sevkiyatı yapılan taş, adını limandan aldı. Chalcedon, Kadıköy’ün o dönemki adıydı. Romanılar’ın Anadolu topraklarından çekilmesiyle birlikte derin bir sessizliğe gömülen Chalcedon, 1970′li yılların sonunda sırrı maden işletmeleriye yeniden parladı. 1950′lerde Amerikalı ünlü siyahi şarkıcı Eartha Kitt, İstanbul’un Asya yakasındaki Üsküdar semtini tüm dünyada meşhur etti. Üsküdar kadar meşhur olan bir başka semt de aynı yakadaki Kadıköy ya da antik çağlardaki söylenişiyle Chacedony‘dir (kalsedon), yani Anadolunun ”Mavi Altın”ı ki ismini Romalılar döneminde ihraç edildiği limandan alan mavi taştır bu.

Anadoludaki, bugünkü Eskişehir bölgesindeki kalsedon yataklarından binlerce yıldır taş çıkarılmaktadır.

Çin kaynaklarında Chacedon taşı;
Rivayete göre insanların ilk mücevher taşıdır. Ruh besleyici ve inancı güçlendirici özelliği vardır. Allah tarafından gönderildiğine inanılan taş, başarı ve gücün sembolü olarak kabul ediliyor. Bu taşa sahip olanların uyku sorunu yaşamadığı ve güzel rüyalar gördüğü anlatılır. Sahiplerini felaketler karşı koruduğuna inanılır.

Kültürel ve tarihi özellikleri


Eski kültürlerde kalsedon’un ruhu ve inancı olumlu şekilde etkilediğine, uyku sorunlarını tedavi ettiğine inanılırdı. Bunun dışında her kalsedon çeşidine farklı bir tedavi edici güç ve önem atfedilmiştir. Taş genelde mühür halkası, mücevher ve oymalarda kullanılırdı.


2500 Yıllık Anadolu Tılsımı KALSEDON

Mavi Kalsedon efsanevi öyküleri M.Ö. 800'lü yıllara dayanan, birçok uygarlığın en büyük ticaret ürünlerinden biri olmuş, güzelliği ve doğa üstü faydaları ile tanınan etkileyici bir madendir.

Kuvars (Si02) ailesinin bir parçası sayılan Kalsedon mikroskopik kuvars kristallerinden oluşmuştur ve 7-7,5 sertlik derecesine sahiptir. Mavi rengiyle doğanın nazar boncuğu izlenimi veren ve insanlar üzerinde metabolik ve psikolojik etkilerinin olduğu bilinen maden birbirinden güzel koyu açık mavi bazen mor renkleri ve etkileyici tarihi geçmişi ile yüzyıllardır insanları büyüleyen bir mucize olarak görülüyor.

Kalsedon'un en bilinen metabolik etkileri; kan dolaşımını hızlandırması, hafızayı güçlendirmesi, özellikle çoçuklarda lisan öğrenmeyi kolaylaştırması, boğaz bölgesinin taşı olması sebebiyle güzel konuşma yeteneği kazandırmasıdır. Psikolojik etkileri ise; uykuda görülen kabuslardan korur, huzursuzluğu ve melankoliyi yatıştırır. Bütünüyle; fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal dengeleyicidir.


Kalsedon ismini antik dönemin büyük liman kenti olan bugünkü Kadıköy'den (İstanbul) alan, insanlara huzur veren doğal süs taşıdır.


-->

1 yorum:

Unknown dedi ki...

bilgilendirme için teşekkürler :)
banada beklerim wwww.kiriksemsiye.blogspot.com
sevgiler

GÜNÜN TAŞI: SİGULİT

Sugilit kristali, kişinin hem fiziksel hem de ruhsal yönden yeniden doğmasını sağlar. Tanrısal sevginin ve bilgeliğin taşıdır. İç dünyanızda tanrısallığı keşfederek güven ve cesaretle dolar, derin bir ruhsal saflığa ulaşarak daha önce yaşamadıklarınızı keşfedersiniz. Bunun ardından ise teslimiyet gelir.

Detaylı bilgi: http://goo.gl/kbWwEv