ALEKSANDRİT / ALEXANDRİTE TAŞI

Aleksandrit, Krizoberil taşının değerli ve pahalı alt türlerindendir. İlk bulunduğunda renginden dolayı zümrüt sanılmıştır. Ancak incelendiğinde farklı bir taş olduğu anlaşılmıştır. Zümrüt kadar değerli olamayışının sebebi, kesimi veya parlatılması sırasında çok fazla döküntü oluşmasıdır.

Güçlü bir renk değiştirme özelliğine sahiptir. Güneş ışığında rengi yeşilken, kristallerin içindeki krom metalinin ve demirin etkisiyle mum, elektrik gibi yapay ışık altında çok çabuk morumsu, sarımsı ve portakalımsı kırmızı renge bürünür.

Büyük oranda Urallarda çıkarılmaktadır. Sertliğinden ve rüzgâr ile yağmura karşı koyabilme özelliğinden dolayı Aleksandrit bazen bölgesel tabakalarda da görülebilir. Bu bölgeler daha çok havanın etkisiyle olduğu yerden kopmuş ve nehirlerle taşınmış kayalardan meydana gelir.

Çok az bulunduğundan, gerçeğinden zorlukla ayırt edilebilen ve doğal Aleksandrit ile aynı kimyasal bileşim ve kristal yapıya sahip sentetik imitasyonu yapılmaktadır, ancak maliyeti yüksektir. Gerçek (doğal) Aleksandrit bulmak imkansız derecesinde zordur.

İsmi, bu taş keşfedildiğinde 18 yaşına basan Rusya veliahdına izafeten verilmiştir : Czar Alexander's II.

Isıtıldığında hem renk hem de şekil değişikliğine uğrar.

Aleksandrite benzeyen başka bir taş yoktur. Aleksandrit diğerlerinden dört şekilde ayrılır. Daha parlak bir rengi vardır. Aleksandrit kristalleri bol ve yuvarlak olmasına rağmen, Krizoberil kristalleri genelde düz ve yayvan olurlar. Aleksandrit, özel renk değiştirebilme gücüne sahipken diğerlerinde bu özellik yoktur. En etkileyici değişimler farklı ışıklar kullanıldığında ortaya çıkar.

El yapımı aleksandritler yüksek maliyetlerinden dolayı üretimde fazla tercih edilmez. Buna rağmen az miktarlarda lazer, uzay aracı camlarının ve uyduların yapımında kullanılır.

Normalde dünya atmosferini zararlı ültraviyole ışınlardan ve diğer kozmik ışın demetlerinden koruyabilir. Normal cam ya da plastik gerekli korumayı sağlayamazken Aleksandrit; ışık tayfındaki çeşitli parçaları filtre edebilme özelliğiyle tehlikeli ışınlardan koruma görevini üstlenir. Filtre özelliği, renginin değişik ışıklarda ve açılarda değişmesine bağlı olarak gelişir.

YARARLARI

Aleksandrit, ışık tayfındaki çeşitli parçaları (ultraviyole, kozmik ışınlar) filtre edebilme özelliğiyle tehlikeli ışınlardan koruma görevini üstlenir.
Merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarını giderir.
Yetenekleri geliştirir.
Kasları, kas hücrelerini yeniler.
Lösemiyi (kan kanserini) ve / veya kan kanserinin sebep olduğu çeşitli acıları iyileştiren taş olarak bilinir. (Bu amaçla inciyle birlikte kullanılması daha yararlıdır.)
Toprak enerjisiyle uyum geliştirir.
Hayatımızdaki değişimlere uyum sağlamaya yardım eder.
Duyuların, özellikle dokunma duyusunun işlevini artırır.
Zihin (akıl) ve duygular arasında denge sağlar.
Salgı bezleri (hormonal sistem) ve sinir sistemi için yararlıdır.
Bedenimizdeki eril ve dişil enerji arasında denge ve uyum sağlar.
İç ve dış organların kendisini yenilemesine yardım eder.
Protein sindirimine yardım eder.
Duyguları dengeler ve dengeli şekilde ifade edilmesini sağlar.
Yaşama sevinci, mutluluk, keyif, ruhsal sevgi verir.
Erbezi (testis) için yararlıdır.
Lenf bezi (akkan düğümü) hastalıklarının ve şişliklerinin tedavisine yardım eder.
Dalak ve pankreas problemlerinin tedavisine yardım eder.
Özsaygı geliştirir.

Hiç yorum yok:

GÜNÜN TAŞI: SİGULİT

Sugilit kristali, kişinin hem fiziksel hem de ruhsal yönden yeniden doğmasını sağlar. Tanrısal sevginin ve bilgeliğin taşıdır. İç dünyanızda tanrısallığı keşfederek güven ve cesaretle dolar, derin bir ruhsal saflığa ulaşarak daha önce yaşamadıklarınızı keşfedersiniz. Bunun ardından ise teslimiyet gelir.

Detaylı bilgi: http://goo.gl/kbWwEv